14 лютого - День усіх закоханих!


Україно, пам’ятай! Світе, знай!

До 85-ї річниці Голодомору наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Україно, пам’ятай! Світе, знай!». Виставка розповідає про історію Голодомору, яку повинні знати не лише в Україні, а й в усьому світі. На тематичній виставці представлені видання: «Голодомор 1932-1933 років в Україні, документи і матеріали», «Розсекречена пам'ять», «1933: Трагедія голоду», В. Барка «Жовтий князь», Р. Конквест «Жнива скорботи» та інші. В періодичних виданнях «Світогляд», «Український історичний журнал» піднімаються питання - «Торгсин»: золота ціна життя українських селян у роки голоду (1932-1933рр.), «Пам'яті народу: геноцид в Україні голодом 1932-1933 років: свідчення».
Голодомор –  акт геноциду українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці, з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.
Україна і світ вшановує пам’ять мільйонів жертв Голодомору 1932-1933 років. 1 вересня 2018 року в Києві розпочалася масштабна Міжнародна акція «Запали свічку пам’яті», яка протягом 85-ти днів проходить у 85 куточках світу.
Міжнародна акція ініційована Світовим Конгресом Українців, підтримана Міністерством  закордонних справ України, Українським інститутом національної пам’яті та Національним музеєм «Меморіал жертв Голодомору».
Наукова бібліотека закликає всіх небайдужих приєднатись да акції та запалити свічку пам’яті за загиблими під час голодомору.


Коментарі