14 лютого - День усіх закоханих!


Тематична виставка «Кіно та книга»

До Дня українського кіно, який щорічно відзначається в другу суботу вересня, наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Кіно та книга». Виставка експонується на першому поверсі бібліотеки. На ній представлені книги, які розкривають історію створення вітчизняного і світового кіно, а також книги, за якими талановиті режисери зняли свої геніальні фільми: «Тарас Бульба» Гоголя та «Майстер і Маргарита» Булгакова (режисер В. Бортко), «Тіні забутих предків» Коцюбинського (режисер С. Параджанов), «Роксолана» Назарука (режисер Б. Нібієрідзе), «Перехресні стежки» Франка (режисер О. Бійма) та інші. Письменники пишуть книги, сценаристи перетворюють їх у фільми, а режисери ті фільми знімають. Книга є першоджерелом для створення екранізації.
Як відомо з історії, перше українське кіно зняли в вересні 1896 року. Містом-родоначальником української кінематографії став Харків. Першим оператором кіно в Україні був фотограф Альфред Федецький. Він зняв хронікальні сюжети і в грудні влаштував перший показ в Харківському оперному театрі. Першою українською кіноактрисою стала Віра Холодна, вона переважно знімалася в Одесі. У 1928 році в Україні відкрили Київську кінофабрику, яка згодом була названа на честь Олександра Довженка.
З 2003 року в Україні діє закон, що регулює розвиток кіноіндустрії в країні. На жаль, День українського кіно — це не завжди привід до радості, оскільки рівень українського кінематографа не досягає рівня світової кіноіндустрії — здебільшого через слабке фінансування галузі.
Фактично це свято є професійним днем працівників кінематографії, але який пересічний громадянин не любить кіно? Вважаєте, що кіно краще дивитися, аніж читати книгу? Звісно, доля правди у цьому є. Втім, якщо ви прагнете зрозуміти фільм глибше, прослідковувати тенденції, впізнавати стиль режисерів за одним кадром, то книги із представленої виставки стануть вам при нагоді. Запрошуємо до перегляду!


Коментарі