14 лютого - День усіх закоханих!

Є МОВА – Є НАЦІЯ (до Дня рідної мови)

До Дня рідної мови, що відзначається 21 лютого, наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Є мова – є нація». На виставці представлені видання: М. Грушевський «Про українську мову і українську школу, Т. Г. Шевченко «Кобзар», Г. Півторак «Українці звідки ми і наша мова», О. Олійник «Культура мовлення», практикуми та довідники з української мови, інфографіка проекту «Словопис» та ін.
Мова була, є і буде неповторним кодом нації, визначальним чинником її утворення, утвердження й розвитку, збереження пам’яті, традицій та цілісності національної держави. Непереможний дух нації – це її мова.
Геніальний пророк і фундатор української нації Тарас Шевченко так писав про мову:
«Ну що б, здавалося слова…
Слова та голос – більш нічого.
А серце б’ється – ожива,
Як їх почує!.. Знать от Бога
І голос той і ті слова
Ідуть між люди!»
Рідна мова – це мова дитинства, мова найпершого досвіду пізнання світу, основа перших взаємовідносин у суспільстві.
Ми не маємо права втрачати нашу мову! Не маємо права забувати, уникати, ігнорувати ті слова, вирази, фразеологізми, авторами яких є найвідоміші українські письменники та дослідники. Автором яких є весь український народ. Спробуйте сказати вголос слова «кришталь», «оксамит» чи «серденько». Хіба не гарно? Звучить, як пісня в прямому сенсі цього слова. Наша мова унікальна, тому що в ній дивовижне, неповторне поєднання звуків у словах.
Розмовляйте українською, цінуйте та любіть її! Досліджуйте нашу унікальну мову разом з нами!
Українська – сучасно і своєчасно! Збагати себе українською!




Коментарі