14 лютого - День усіх закоханих!

ПРО БІБЛІОТЕКУ – З ЛЮБОВ’Ю.

НАУКОВІЙ БІБЛІОТЕЦІ – 85 !

Університетська бібліотека – інтелектуальне, духовне та культурне перехрестя студентів, науковців, освітян та бібліотекарів. Тут знаходять допомогу і підтримку студенти, викладачі, аспіранти, майже усі, кому необхідно отримати інформацію. Університетська бібліотека – хранителька вікових традицій та активний новатор, центр розповсюдження знань.
Історія бібліотеки – яскрава сторінка становлення та відродження
університету, його досягнень і злетів. Бібліотека – ровесниця універси-тету, тому осмислення історії університету неможливе без спогадів про становлення і розвиток університетської бібліотеки.
Бібліотека була створена у 1932 році на базі бібліотеки заводу-втузу. Фонд книгозбірні почався з запису №1 в інвентарній книзі. Це був «Энциклопедический словарь Брокгауза и Эфрона» –найбільша дореволю-ційна російська універсальна енциклопедія у 82-х томах, яка друкувалась з 1890 по1907 роки.

Спочатку книжковий фонд становив 35 тис. примірників і у перші роки її існування поповнювався за рахунок державних надходжень, дарчих видань від інших бібліотек і окремих осіб. У вересні 1941 року 40 тис. найцінніших книг було евакуйовані до Ашхабаду разом зі студентами, викладачами та співробітниками інституту. На жаль, після повернення в Мелітополь в 1944-му, до бібліотеки повернулась невелика частина книжкового фонду.
З 1946 по 1977 роки фонд бібліотеки збільшився до 243 тис. примірників. У ці часи бібліотека була розташована в головному корпусі інституту і займала площу 251 кв. м. Розуміючи важливе значення вузівської бібліотеки для підготовки фахівців, ректоратом було прийнято рішення розпочати будівництво нового приміщення бібліотеки.
В 1977 році було побудовано нове приміщення – Центр культури і дозвілля, в якому бібліотеці відійшло 2 поверхи загальною площею 1655 кв. м., яке містило 2 читальних зала на 180 місць, приміщення для відділів та книгосховищ. Це дало можливість змінити структуру бібліотеки: виділити нові абонементи, відділи, сектори. В цьому приміщенні бібліотека працює і тепер.
Роки існування бібліотеки – це роки натхненної роботи з формуван-ня, оновлення книжкового фонду, покращення бібліотечно-інформацій-ного обслуговування користувачів, запровадження новітніх інформаційних технологій.
З 2010 року з придбанням автоматизованої бібліотечної інформаційної системи ІРБІС розпочався новий етап розвитку наукової бібліотеки – етап впровадження нових інформаційних технологій.
Сьогодні інформаційні ресурси бібліотеки складають понад 450 тис. друкованих та електронних документів. Бібліотека поєднує традиційні та електронні інформаційні ресурси, індивідуальні та корпоративні методи роботи, активно проводить культурно-просвітницьку діяльність, впроваджує нові інноваційні сервіси.

За останні роки фахівцями бібліотеки створено електронний каталог, електронну бібліотеку, інституційний репозитарій, власний сайт, який виконує функції інформаційного порталу. До послуг користувачів – зал електронних ресурсів, читальні зали на 185 посадкових місць, вільний доступ до мережі ІНТЕРНЕТ та бездротової зони WI-FI. Щорічно збільшується кількість інформаційних on-line сервісів, культурологічних, історико-бібліографічних, бібліо- та наукометричних проектів.

Будь-яку справу творять люди, вони є невід’ємною часткою історії бібліотеки. Гортаючи сторінки історії бібліотеки, згадуються керівники бібліотеки. Першим завідувачем бібліотеки був Марецький Сергій Костянтинович, який очолював бібліотеку з 1932 по 1941 рр. У післявоєнні роки, з 1946 по 1977р. бібліотекою керував Єрмілов Олексій Ілліч – учасник Великої Вітчизняної війни, енергійний, щирий пропагандист книги. Він сформував колектив, який за часи його керівництва збільшився від 6 до 24 співробітників, активно поповнювався фонд бібліотеки.
Сім років завідувала бібліотекою Носова Таїсія Тихонівна. За часи її роботи бібліотека отримала нове приміщення. Багато сил було покладено на упорядкування книжкового фонду бібліотеки, організацію нових відділів. З 1985 по 2007, на посаді директора бібліотеки працювала Петрова Людмила Олексіївна. У той період розпочалась комп’ютеризація бібліотеки, було відкрито філії бібліотеки у гуртожитках, створено методичне об’єднання сільськогосподарських бібліотек Запорізького регіону. До складу об’єднання входило 12 бібліотек області. У 2008-2010 роках колектив бібліотеки очолювала Чигрина Наталія Вікторівна, енергійний професіонал своєї справи.
Сьогодні колектив наукової бібліотеки працює під керівництвом Білоцької Ольги Миколаївни яка продовжує подальший розвиток бібліотеки, сприяє впровадженню нових інформаційних сервісів, пошуку нових форм і напрямів роботи.
У різні роки в бібліотеці працювали висококваліфіковані, компетентні і авторитетні практики, віддані бібліотечній справі. Добрим словом згадуємо своїх колег – Г.П.Оксамитну, В.І.Мартинова, А.С. Короткову, В.А.Верещагіну, Л.М.Фролову, Н.Л.Мирну, Н.П.Попову, В.І. Авраменко, В.П. Оганесян та багатьох інших.
Бібліотечна професія сьогодні відноситься до найбільш динамічно змінюваних, а працівники університетських бібліотек – до тих фахівців, хто творчо долає встановлені віками стереотипи. Сьогодні можна пишатись колективом наукової бібліотеки – професіоналами та справжніми навігаторами інформаційних ресурсів.
Своє майбутнє бібліотека бачить у розвитку інноваційних методів роботи, створення нової інфраструктури інформаційного, довідкового обслуговування, комфортного бібліотечного середовища для всіх категорій користувачів.
Змінюється світ, суспільство, технології. Разом з ними змінюється і бібліотека. Щоб відповідати викликам сучасності – необхідно йти вперед.  Ми йдемо вперед!
Наукова бібліотеко, з ювілеєм!!!! Подальшого процвітання тобі, впевненості у завтрашньому дні, а колективу – щасливої долі, вічної молодості, енергії, життєвих сил, активності, терпіння та міцного здоров’я. Хай кожен день дарує радість та задоволення результатами праці, приносить нові мрії й злети у професійному та особистому житті.
Білоцька Ольга Миколаївна,
директор наукової бібліотеки Таврійського державного агротехнологічного університету




Коментарі