14 лютого - День усіх закоханих!

НА РУШНИКОВОМУ КРИЛІ

Одягнімо вишиванки, друже,
Хай побачить українців світ –
                                                                            Молодих, відважних, дужих,
                                                                        У єднанні на сто тисяч літ!
Щорічно, у третій четвер травня, українці святкують День вишиванки, цього року цей день припадає на 18 травня. До Дня вишиванки наукова бібліотека підготувала виставку-інсталяцію «На рушниковому крилі», де було представлено старовинні вишиванки, рушники, предмети побуту. Особливу увагу на виставці-інсталяції привертає до себе композиція із вишитих старовинних рушників.

Вишиті рушники здавна були поширені на Україні як неодмінний атрибут народного побуту, весільної і святкової обрядовості, як традиційна окраса селянського житла. Рушники завжди висіли на покуті, святому місці, де збирається вся родина на трапезу, освячуючи її молитвою. По суті рушники виконували роль тих же святих образів.
Вишитий український рушник пройшов крізь віки і нині щедро розстелений для всіх, хто не черствіє душею, близьким і далеким друзям і гостям. То ж нехай цей символ завжди буде у Вашій оселі, як ознака великої любові і незрадливості.

Наукова бібліотека вже традиційно приймає участь у проведенні Дня вишиванки, бо це свято української душі. Цього дня весь університет майорить вишиванками.
День вишиванки – хоч і досить молоде, але всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу.
Вишиванка – це не просто сорочка – саме у вишивці закладено маса сенсу: обережна вишивка, весільна, і просто ошатна, яка принесе здоров’я і багатство.


Коментарі