14 лютого - День усіх закоханих!

УСЕ МОЄ, ВСЕ ЗВЕТЬСЯ УКРАЇНА

До Року Державності та до Дня Гідності та Свободи 16 листопада наукова бібліотека в ЦКІД провела національно-історичний екскурс «Усе моє, все зветься Україна» та підготувала тематичну виставку «День Гідності і Свободи». Захід було присвячено славним синам і донькам, які віддали свою молодість, і, найдорожче, життя за рідну державу.

Кожна людина завжди з великою любов’ю і душевним трепетом згадує місце, де народилася, де минуло її дитинство, де живуть батьки. Те вогнище – маленька батьківщина. І якщо скласти маленькі батьківщини кожного з нас – вийде наша велика держава Україна.
Екскурс «Усе моє, все зветься Україна» – це розповідь про нашу Україну: її історію, традиції, мову, розповідь про визначних особистостей, українські династії та мандрівка стежками рідної держави. Перед присутніми постали безкраї пшеничні лани, блакитне небо, могутня річка Дніпро, кaлейдoскoп Тернoпільщини і Львівщини, мoгутність Oдеси і рoмaнтичні перекaзи прo Зaкaрпaття, Буковину, Волинь, Галичину і Таврію, Поділля, Слобожанщину і Полтавщину.

Головний скарб любої країни – її люди. Сотні видатних українців були та залишаються творцями світової історії. Художники та науковці, політики та композитори, актори та письменники – всі вони дають нам можливість за кордоном чи в себе вдома з гордістю сказати: «Я – українець!»
Національно-історичний екскурс «Усе моє, все зветься Україна» – данина тим, хто прославляв та прославляє зараз нашу країну. Це визначні діячі Ярослав Мудрий, Пилип Орлик, Богдан Хмельницький, Михайло Грушевський, духовний батько українського народу Тарас Шевченко, українка з великої літери Леся Українка та ін..
Зараз Україну прославляють геніальна поетеса, лауреат Шевченківської премії Ліна Костенко, видатна актриса Ада Роговцева, відомі співаки Святослав Вакарчук, Руслана Лижичко, Джамала,  видатні спортсмени – Олег Верняєв, Ольга Харлан, Ганна Різатді́нова, Володимир Кличко, Юрій Чебан.

Україно! Віримо в тебе, в твій волелюбний, працьовитий і талановитий народ, у твій розум, у твоє прекрасне завтра.
Любіть Україну, як сонце, любіть,
як вітер, і трави, і води…
В годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди.
Любіть Україну у сні й наяву,
вишневу свою Україну,
красу її, вічно живу і нову,
і мову її солов’їну.
                (Володимир Сосюра)


Коментарі