14 лютого - День усіх закоханих!

Міжнародний день пам’яті в’язнів
нацистських концтаборів

До Міжнародного дня пам’яті в’язнів нацистських концтаборів, що відзначається 11 квітня, наукова бібліотека підготувалаекспресс-виставку «Війна за колючим дротом». На виставці представлені документальні та художні матеріали – це спогади в’язнів концтаборів Явожно, Бухенвальд, фотоальбоми «Безсмертя», «Великий подвиг», «Великая Отечественная».
11 квітня 1945 р. було звільнено один із головних нацистських таборів – Бухенвальд. Довідавшись про наближення військ, в’язні різних національностей з 18 країн світу підняли повстання.
За час свого перебування при владі (1933-1945 рр.) нацисти створили на території Третього Рейху й окупованих землях 1 634 табори. Не оминула схожа доля й українські землі. За підрахунками історика Марини Дубик, під час війни на території сучасної України існувало 367 нацистських таборів.

Тисячі українців опинилися за колючим дротом нацистських фабрик смерті. Дослідники припускають, що заручниками тільки одного концтабору Аушвіц було понад 100 тис. в’язнів – вихідців з України. Відомі в’язні-українці: Омелян Ковач, Степан Бандера та його брати – Василь та Олександр, Олег Кандиба-Ольжич, Ярослав Стецько, Лев Ребет, Олена Вітик-Вітович, Дарія Гнатківська, Костянтин Смовський та ін.

Коментарі