14 лютого - День усіх закоханих!

Гуманізм Гаррієт Бічер-Стоу


14 червня виповнюється 220 років від дня народження  Гаррієт Елізабет Бічер-Стоу (1811-1896) - відомої американської письменниці, борчині за ліквідацію рабства, авторки знаменитого роману «Хатина дядька Тома». 

Ідея написання роману прийшла до неї після відвідування південних штатів Америки. Гаррієт побачила свою майбутню книгу під час недільного богослужіння в церкві. В її уявленні розгорнулася сцена смерті Тома. Після чого вона сіла писати роман, в якому показала жахи життя рабів на півдні країни. Письменниця не вигадувала факти, але спиралася на задокументовані розповіді рабів, яких вони з сестрою переховували в себе.

Книга стала маніфестом жителів північних колоній проти рабства. У 1851 році був надрукований перший розділ «Хатини дядька Тома». Друк тривав щотижня протягом десяти місяців. На закінчення видавець написав: «Ми не пам’ятаємо, щоб який-небудь твір американського письменника викликав би таку загальну, глибоку зацікавленість, як ця повість».

У 1862 році, через 11 років після публікації «Хатини дядька Тома», Гаррієт була запрошена до Вашингтона, щоб зустрітися з президентом Лінкольном.

Заслуговують уваги й інші твори письменниці, такі як: «Травнева квітка», «Дред, повість про Прокляте Болото» та інші.

Влітку 1896 року в віці 85 років Гаррієт Бічер-Стоу померла. Її поховали поруч з чоловіком в місті Ендовер, там, де стояв будинок, який називався «Хатина дядька Тома». 

Роман «Хатина дядька Тома» було перекладено багатьма мовами. Українською його вперше видано у 1918 році. Він став справжнім маніфестом борців за скасування рабства.

Доторкнутись до творчого надбання письменниці ви зможете, звернувшись до наукової  бібліотеки ТДАТУ.

Ольга Цикало, бібліотекар абонементу художньої літератури




Коментарі