14 лютого - День усіх закоханих!

Легенда української історії. Орест Субтельний - 80 років від дня народження



Орест Мирославович Субтельний - канадський історик українського походження, доктор філософії, з 1982 року — був професором кафедри історії та політичних наук Йоркського університету. Народився 7 травня 1941 у Кракові. Орест Субтельний – з родини українських емігрантів з окупованої Польщі. На його працях виховувалося нове покоління вітчизняних істориків і всіх небайдужих до минулого своєї Батьківщини.

Ще студентом у 60-х роках відвідав Україну, про яку з любов'ю розповідав на пластових ватрах, зокрема в таборі «Вовча тропа» (США). Був пластуном (курінь Ватага Бурлаків).

1965-го закінчив Темпльський університет у Філадельфії. Також навчався у Віденському та Гамбурзькому університетах. Ступінь доктора філософії здобув 1973 року у Гарвардському університеті, захистивши дисертацію «Неохочі союзники: Пилип Орлик та його стосунки з Кримським ханством і Османською імперією».

1992-го Ореста Субтельного було обрано закордонним членом НАН України, 22 грудня 2006 присвоєно звання Почесного доктора Дипломатичної академії України.

Його книга «Історія України» 1988 року видання – це історичний бестселер. Вона надзвичайно популярна в Україні та вважається одним із найкращих посібників з історії України. Уже 1991-го книга побачила світ в Україні у перекладі мовознавця Юрія Шевчука (видавництво Київського університету «Либідь», 100 тисяч примірників). Книга зробила справжній переворот в історичній науці та методиці викладання історії в Україні. Ця книга стала настільною для багатьох українських учнів та студентів.

Крім численних українських перевидань, «Україна: Історія» побачила світ також російською, німецькою, болгарською, словацькою, китайською мовами. Її визнали однією з найвпливовіших праць, виданих Університетом Торонто за весь час його існування.

Орест Субтельний неодноразово приїжджав до України, виступав перед науковцями, студентами, представниками громадськості, давав інтерв’ю про своє бачення сучасного етапу розвитку нашої країни.

Орест Субтельний відійшов у вічність у 2016 році у Канаді. У Києві одна з вулиць носить ім’я Ореста Субтельного.


Світлана Голодова, завідуюча відділом наукової бібліотеки




                   

Коментарі