14 лютого - День усіх закоханих!

Філософська поезія Шарля Бодлера (відео)

9 квітня виповнюється 200 років від дня народження Шарля Бодлера (1821–1867) - французького поета, критика, перекладача, класика французької і світової літератури. 

Найвідомішими творами Бодлера є збірки поезій «Квіти зла», «Малі поезії у прозі», «Паризький сплін», а також збірка художньо-філософських есе «Штучний рай», у якій він досліджує проблему впливу на людину збуджуючих засобів.

Бодлер також мав тонкий музичний смак. Він першим у Франції відкрив талант Ріхарда Вагнера, написавши видатне есе «Ріхард Вагнер і «Тангейзер» в Парижі». На вірші Бодлера писали музику К. Дебюссі, Г. Форе, Серж Генсбур, С. Танєєв, А. Гречанінов, Д. Тухманов.

Розквіт творчості Бодлера припав на кінець 1850-х років. У 1857 році вийшла його найбільша поетична збірка "Квіти зла", що викликала суспільний резонанс і шокувала публіку настільки, що цензори оштрафували поета, визнавши вірші блюзнірськими і непристойними. 

Трагічна поезія Бодлера, котра успадкувала класичну стрункість французького вірша, закарбувала в строго бездоганних формах невідомі минулому сумніви і пристрасті, а також  вперше оприлюднила багато з того, про що всі знали, але не наважувались про це говорити високо поетичною мовою, і що буде непокоїти західну літературу впродовж всього ХХ століття.

Бодлер став першим поетом, який виступив у своїй поезії не проти суспільства, а проти самого себе, оголивши свої власні внутрішні вади. Доля подарувала поетові лише 46 років, але він назавжди увійшов до еліти світової класики.

Долучитись до творчого надбання Шарля Бодлера ви зможете, звернувшись до наукової  бібліотеки ТДАТУ. 

Ольга Цикало, бібліотекар абонементу художньої літератури



Коментарі