14 лютого - День усіх закоханих!

Відкриваючи книгу, ми відкриваємо світ…

 


23 квітня майже у 200 країнах світу святкується Всесвітній день книги та авторського права. Своїм святом цей день вважають автори, видавці, бібліотекарі та всі, хто причетний до книжкової справи.

Разом з книгами ми відкриваємо для себе багатогранність і різнобарв’я життя.  Саме за допомогою читання можливо відкрити завісу майбутнього, збагнути красу сьогодення та осягнути мудрість минулого…   

Всесвітній день книги та авторського права відзначають щорічно, починаючи з 1996 року. «Винуватців» у цього свята книголюбів кілька. Так, саме 23 квітня народилися такі видатні особистості світової літератури, як французький письменник Моріс Дрюон, ісландський лауреат Нобелівської премії з літератури Галдор Лакснесс і трикратний претендент на цю премію Володимир Набоков, а також український письменник Григорій Тютюнник; у цей же день 1616 року померли Вільям Шекспір (щоправда, за юліанським календарем) і перуанський історик Інка Ґарсіласо де ла Веґа (вже за григоріанським календарем), а також 1850 року – англійський поет-романтик Вільям Вордсворт. 

Зважаючи на те, що «в історичному розумінні книга є найбільш потужним фактором поширення знання і найбільш надійним засобом його збереження», День книги покликаний наголосити на фундаментальній важливості книжки та її незамінності в інформаційному суспільстві. Одна з головних його цілей – промоція читання і книговидання, привернення уваги до культури писемного слова, а також до питань авторського права і захисту інтелектуальної власності.

Інтелектуальна власність охоплює всі творіння людського розуму. Авторське право захищає не ідеї або факти, а спосіб їх вираження: письмові, музичні, живописні, драматичні, хореографічні твори, фільми та мультимедійні продукти, комп’ютерні програми. Знаком того, що той чи інший оригінальний твір охороняється авторським правом, служить символ ©. За ним, зазвичай, вказується ім’я власника авторського права та рік створення твору.

Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права – обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги. Ця традиція, яка, окрім того, є дієвим способом популяризації книг і читання загалом, запроваджена 2001 року. Світовими книжковими столицями вже побували Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Боґота, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван, Бангкок, Вроцлав та інші. 

Відсвяткуйте цей день, придбавши книжку і підтримавши українського видавця або замінивши, наприклад, перегляд телевізора на читання.

У Всесвітній день книг і авторського права співробітники наукової бібліотеки вітають усіх авторів нашого університету, всіх талановитих письменників та поетів нашого чудового міста! Нехай ваш талант і надалі продовжує служити збереженню і примноженню духовного багатства кожної держави і світу в цілому! 



Коментарі