14 лютого - День усіх закоханих!

Пісняр козацької слави Володимир Малик

До 100-річчя від дня народження українського письменника, автора пригодницьких та історичних творів наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Володимир Малик. Історик чи романіст?».

Народився Володимир Кирилович Малик 21 лютого 1921 року в селі Новосілки на Київщині в селянській родині.

Закінчивши заочно університет у 1950 році, Малик переїхав з Київщини на Полтавщину, до міста Лубни 1953 року. Саме тут, у цьому історичному місті, найбільше захотілося Володимирові Малику своїми творами наблизити події далекого і героїчного минулого до сучасників, розповісти про народних звитяжців, людей особливого героїзму. Володимир Малик глибоко знайомився з історичною літературою, засиджувався в архівах, виїжджав на місця, де колись жили його майбутні герої. На Поділля, в гості до нащадків Кармалюка. В Карпати, до спадкоємців Довбушевих традицій, збирав народні перекази. І почали одна за одною виходити з-під його пера казки-легенди для молодших читачів «Чарівний перстень», «Месник із лісу», «Воєвода Дмитро», «Микита Кожум'яка», «Червона троянда».

Успішно працював письменник і в галузі прози. У його доробку повісті «Чорний екватор», «Новачок», «Дві перемоги», «Слід веде до моря», «Двоє над прірвою».

За романи «Посол Урус-шайтана», «Шовковий шнурок» та «Князь Кий» В. Малик був удостоєний літературної премії Лесі Українки 1983 року. Багато його творів перекладено іноземними мовами.

У науковій бібліотеці зберігається творчий доробок письменника: історичні романи «Таємний посол», «Горить свіча», «Князь Ігор. Слово о полку Ігоревім», «Князь Кий», «Шовковий шнурок» та інші. Також є у фонді бібліотеки пригодницькі твори Володимира Малика «Двоє над прірвою», «Слід веде до моря», які дуже полюбилися молодим читачам.

Запрошуємо до перегляду книжкової виставки, яка розміщена на першому поверсі бібліотеки.

Тетяна Кас’янова, провідний бібліотекар

Коментарі