14 лютого - День усіх закоханих!

Сьогодні день народження Харукі Муракамі

 

12 січня 1949 року народився японський письменник Харукі Муракамі. Його книги наповнені західними культурними символами, але зберігають японське відчуття простору і форми.

У 1980 році Муракамі вирішив заробляти на життя своїми творами. І не помилився. У 1982 він завершив «Полювання на овець», отримавши нагороду. Із цього роману почався його шлях до мільйонних тиражів і всесвітньої популярності.

Якщо ви відноситесь до категорії тих читачів, які намагаються охопити творчість письменника в цілому, то краще за все починати читати Муракамі з найперших його книг: з «Трилогії Криси», в яку входять романи «Слухай пісню вітру», «Пінбол 1973» та «Полювання на овець». Своєрідним продовженням цієї трилогії є книга «Денс, денс, денс», від написання якої Муракамі отримав найбільше задоволення.

Романи циклу «Трилогія Щура» об'єднані персонажем на ім'я Щур, який кожного разу виявляється супутником і другом головних героїв цих книг. «Слухай пісню вітру» - дебютний твір Муракамі, в якому він тільки намацує свій фірмовий стиль. У книзі немає єдиного сюжету, зате є безліч цінних думок і міркувань про життя.

«Пінбол 1973» вже більше схожий на роботи Харукі Муракамі. У головного персонажа цієї книги є дивне захоплення - пінбол, якому він віддається з особливою пристрастю. Сюжет цього роману непередбачуваний і дивує своїми поворотами.

У романі «Полювання на овець» в тіла різних людей вселяється душа Вівці, яка повністю замінює особистість людини, але зате дарує йому необмежені сили і можливості. Мета Вівці - встановити в світі царство хаосу і анархії.

«Денс, денс, денс» розповідає про події, які розгортаються через кілька років після дії «Полювання на вівців». Герой, що втратив зв'язок зі світом і своє справжнє «я», за порадою людини-вівці і починає танцювати, танцювати і танцювати, щоб знову знайти себе. Це філософська проза про складність людської особистості.

Однак більшість читачів звикли до того, щоб знайомитися з автором по якійсь окремій книзі. В цьому випадку краще почати з хітів Муракамі: «Норвезького лісу» і «Кафки на пляжі».

Теракт у Токійському метро і землетрус 1995 року в Кобе сильно потрясли письменника. Терактам, скоєним сектантами в Токіо, присвячена його робота «Підземка», що є збірником розповідей жертв та свідків трагедії.

Харукі Муракамі, автор багатьох творів про свою батьківщину, одним з перших відкрив очі західним читачам на сучасну Японію. У його творах простежується вплив традиційної японської філософії.

Запрошуємо до наукової бібліотеки долучитися до творчого надбання Харукі Муракамі.



Коментарі