14 лютого - День усіх закоханих!

Письменник-ювіляр Андрій Кокотюха

 

17 листопада святкуватиме свій 50-річний ювілей відомий український письменник Андрій Кокотюха, один з найплодючіших авторів у сучасній Україні. 

Слово «Кокотюха» стало своєрідним брендом, насамперед сучасної літератури, а ще журналістики, кінематографа і блогосфери.

Андрій Анатолійович — за освітою журналіст, а в реаліях письменник, сценарист і оглядач — творить і одночасно відслідковує актуальні суспільно-політичні процеси. Його думки завжди влучні, подані під незвичним кутом і часто розвінчують багато міфів.

Перший художній твір майбутній письменник написав у віці 7 років. До 12 років читав і писав лише казки. В дитинстві мріяв стати бібліотекарем. Закінчив факультет журналістики Київського університету ім. Т. Шевченка.

Перше його оповідання опубліковане 1987 року. У 1991 році написав повість «Шлюбні ігрища жаб», яка, через брак інших зразків прози, отримала в 1995 році нагороду видавництва «Смолоскип». Після виходу окремою книжкою в 1996 році повість стала називатися «романом», отримала позитивну оцінку від батьків та друзів автора, і широкий негативний розголос у пресі. Завдяки цій публікації А. Кокотюха відразу став одним з відомих сучасних українських письменників.

Протягом 1999-2016 років побачили світ книги А. Кокотюхи: «Повернення сентиментального гангстера», «Нейтральна територія», «Ментовский город», «Отработанный материал», «Мама, донька, бандюган», «Криминальная Украина», «Криминальная Украина-2», «Криминальная Украина-3», «Почему Украина не Россия» (автор-упорядник), «Любити живих», «Повзе змія», «Тайны и загадки Украины», «Резонансные дела МВД» (в співавторстві з Костянтином Стогнієм), «Шукачі скарбів», «Темна вода», «Зоопарк або Діти до 16 років», «Вогняна зима», «Червоний», «Пророчество» та інші.

У 2006 році на конкурсі «Коронація слова» Гран-прі та Другу премію займають абсолютно різні рукописи, «Темна вода» і «Зоопарк або Діти до 16 років», написані в різних стилях та надіслані до журі з різних місць. Виявляється, автором обох є одна людина — Андрій Кокотюха. Причому сам себе він переміг з не великим відривом: «Темна вода» посіла перше місце, «Зоопарк» — друге.

Книжки А. Кокотюхи виходили і далі виходять практично в усіх провідних українських видавництвах, котрі видають сучасну літературу.

Багато творів письменника були екранізовані: «Тупик» — за журнальною публікацією «Тупик для втікача або Гра з вогнем» (1998). Детективний роман «Легенда про Безголового» екранізований у 2008 році (назва фільму «Тривожна відпустка адвоката Ларіної»). Трилер «Повзе змія» екранізовано в 2009 році. В усіх випадках Кокотюха — автор або співавтор сценаріїв. Написав сценарії для кількох документальних фільмів з циклу «Кримінальні історії» (ICTV), «Чужі помилки» (СТБ).

Кокотюха відомий своєю надзвичайною продуктивністю – станом на 2020 рік він написав вже понад 60 художніх та публіцистичних книг.

Запрошуємо до бібліотеки познайомитися з творчістю Андрія Кокотюхи, з найбільш популярними книгами письменника!

Ольга Цикало,

бібліотекар абонементу

художньої літератури



Коментарі