14 лютого - День усіх закоханих!

Майстер інтелектуального роману (до 145 – річчя від дня народження Томаса Манна, німецького письменника)


6 червня 2020 року виповнюється 145 років від дня народження Томаса Манна (1875 – 1955) — німецького письменника, лауреата Нобелівської премії, автора інтелектуально-філософських романів і витончених новел, літературного критика і публіциста. У своїй художній прозі письменник поєднував традиції класичної літератури XIX ст. із здобутками модерністського мистецтва.
Славу письменнику приніс роман «Буденброки» виданий у 1901 році – розповідь про долю чотирьох поколінь патріціанського роду. Кращими творами автора вважаються новели: «Трістан», «Тоніо Крегер» (1903). У 1924 році виходить роман «Чарівна гора» – де змальовано життя буржуазного суспільства напередодні І Світової війни. Роман отримав світове визнання і у 1928 р. Томасу Манну було присуджено Нобелівську премію.

У 1918 році виходить перша публіцистична стаття «Роздуми аполітичного» – де автор піднімає питання проти наростаючої загрози гітлерівської пропаганди. У 1930 році виходить новела Т. Манна «Маріо-чарівник». Протягом 1933-1943 років він пише тетралогію «Йосип та його брати». Важливою темою, що піднімається в романі, є взаємозв’язок міфу та реальних витоків пізнання людини. У 1939 році виходить роман «Лотта в Веймарі» присвячений І.В. Гетте. В романі показується як письменник протистояв шовіністичним силам свого часу. У 1947 році виходить роман «Доктор Фаустус». В останні роки життя Т. Манн пише критичні та публіцистичні статті і звертається до понять пародії та іронії в літературних творах проводячи між цими поняттями тонку і невловиму межу.


У більшості своїх романів Томас Манн залишається в колі культурно-історичних і психологічних проблем. Філософським і естетичним спорам, що ведуть його герої, письменник прагне надати епічного розмаху, не зважаючи на те, що доля історії формується не тут, не в цьому вузькому світі, де люди не діють, а міркують. Але письменник щиро й чесно прагне розібратися в тому, що відбувається, він болісно шукає відповідей на животрепетні питання сучасності й у першу чергу на питання про долі культури. У цьому цінність його творчих пошуків.
Останнім проектом Т. Манна була ідея звернення до урядів усіх держав з приводу захисту людини, над якою нависла загроза зникнення внаслідок відкриття атомної бомби й наростання напруженості в атмосфері «холодної війни». Під цим епохальним документом, за задумом письменника, мали підписатися видатні діячі науки, мистецтва та культури. Втіленню цієї ідеї у життя завадила смерть письменника.

Світову літературу XX століття неможливо уявити без великого німецького письменника Томаса Манна. Його кращі романи та новели належать до найвищих художніх досягнень.



Коментарі