14 лютого - День усіх закоханих!

Небезпечні мандри Річарда Адамса


  
9 травня виповнюється 100 років від дня народження Річарда Джорджа Адамса (1920-2016) – англійського прозаїка, відомого як автора книги «Небезпечні мандри».

Річард Адамс народився у Ньюбурі, графстві Беркшир, у тихому передмісті південної Англії. Після школи він вступив до коледжу в Оксфорді, щоб вивчати новітню історію. По завершенні навчання залишився жити в Оксфорді разом з сім’єю – дружиною і дочками. Майбутній письменник  дуже любив своїх доньок, Джульєт і Розамонд. Під час сімейних поїздок він часто розповідав їм казки та різноманітні історії, аж поки одного разу дівчатка не захотіли послухати «таку довгу бувальщину, якої вони ще ніколи не чули». І Адамс став розповідати їм історію про диких кролів. Час йшов, «кролячих» історій ставало дедалі більше, і Річард Адамс не без наполягань доньок починає ці історії занотовувати. Отак поволі і писалася дебютна книга письменника «Вотершипський пагорб» («Небезпечні мандри» – друга назва цього твору), аж поки у 1972 році автор нарешті зміг подарувати її донечкам. Жанр творіння Адамса важко визначити однозначно. Водночас це і казка, і фентезі, і навіть цілий героїчний епос! Вже це дозволяє задуматися про багаторівневість книги.
Після виходу його бестселерів «Небезпечні мандри» та «Шардік» він залишив роботу в Оксфорді, став професійним письменником і переїхав на острів Мен. Був президентом Королівського товариства захисту тварин від жорстокого поводження.
У 1978 році за мотивами роману Р. Адамса «Небезпечні мандри» режисером Мартіном Розеном був поставлений анімаційний фільм «Найнебезпечніша подорож» (в російському прокаті під назвою «Корабельний пагорб»), який завоював кілька престижних міжнародних премій. Пізніше, в 1982 році, тим же режисером була екранізована інша книга письменника – «Чумні пси».
Автор, як і герой його дебютної книги, прожив довге життя, в  якому все було правильно: безтурботне дитинство, насичена юність, щаслива родина, улюблена справа, успіх і визнання, а під кінець років – можливість ділитися накопиченою мудрістю. Мабуть, всі книги Річарда Адамса – про те, як знайти свій Будинок і ніколи його не втрачати. І цьому він буде вчити ще не одне покоління читачів.

Коментарі