14 лютого - День усіх закоханих!

Нинішній, 2020 рік, оголошено роком розвитку туризму в регіонах та сільських територіях в Україні. В Запорізькій області налічується більше 10 тисяч туристичних об’єктів. Але як виявилося, не все ще вивчено і багато чого втрачено. На жаль, з плином часу не збереглося те, що було гордістю нашого регіону та міста Мелітополь: було зруйновано величний собор Олександра Невського, старовинну двоповерхову будівлю універмагу, чудовий парк у нижній частині міста та інші унікальні споруди.
12 лютого у науковій бібліотеці відбувся захід «У пошуках архітектурних родзинок Запорізького краю». Це зустріч з відомим мелітопольським блогером, краєзнавцем, дігером, фотомисливцем за архітектурними родзинками – Дмитром Антіфєєвим.
Захопленню Дмитра зйомкою краєзнавчих об’єктів всього кілька років. Спочатку
фото і відео різних будівель і споруд він робив, виключно, для себе. Вперше «у люди» зі своїми роботами Дмитро вийшов, беручи два роки тому участь у конкурсах відеороликів «Саме тут …» та фотоконкурсі «235 кадрів», де його роботи посіли перші місця.
Відвідати захід виявили бажання понад ста студентів разом з кураторами. Тема історичних архітектурних родзинок була цікавою як для студентів спеціальності «Туризм», так і для студентів енергетичних та економічних спеціальностей.
Разом з Дмитром ми відправилися у захопливу подорож стежками та дорогами міст та сіл Запорізького краю. У м. Запоріжжі «піднялись» на будинок-башту, збудовану за проектом архітектора Козлінера в 1949 році; з висоти пташиного польоту побачили реконструкцію мелітопольського палацу культури залізничників та будинок Сірицького; «відвідали» унікальні катакомби у селі Скельки Василівського району та почули захопливу розповідь про історичні архітектурні споруди нашого регіону. Заради вдалого кадру Дмитро готовий витрачати весь вільний час і може забратися куди завгодно – високо, далеко, глибоко.
Дмитро Антіфєєв не тільки фотографує цікаві історичні місця, а й збирає історичні факти, вивчає документи та ділиться здобутими знаннями на своєму блозі та на сторінках у Facebook та YouTube. Дмитро вже має унікальну колекцію старовинної черепиці та цегли та планує відкрити музей. «Моя мета привернути увагу до історичної спадщини, донести, що її треба берегти і охороняти», – каже краєзнавець.
Час пройшов цікаво і дуже швидко. Дмитро розповів лише про маленьку частку своїх краєзнавчих «розвідок». Гадаємо, що це не остання зустріч з неординарною людиною, ціль якої – зняти документальний фільм про історичні пам’ятки міста Мелітополя, знайти і зафільмувати усі будівлі, яким понад 100 років, створити музей старовинних речей, знайдених у пошукових подорожах і вивчити історію менонітів Запорізького регіону.
Чекаємо на нові зустрічі і нові знахідки.
До заходу була презентована тематична виставка «Родзинки Запорізького краю», на
якій представлені краєзнавчі видання: «Мелітопольський краєзнавчий журнал», «Північно-західне Приазов’я», «Моя Бердянщина», І.І. Остапенко «На краю дикого степу», «Молочна ріка – диво природи», С. Авдеенко «Рассказы о знаменитых мелитопольцах», «Історія малої батьківщини» та ін. Виставка демонструється у читальному залі наукової бібліотеки.

Коментарі