14 лютого - День усіх закоханих!


Наукова бібліотека на всеукраїнському фестивалі «З країни в Україну»

Наш університет завжди бере активну участь у всіх заходах міста Мелітополь. Ми активні, креативні, професійні і нашій університетській спільноті завжди є що представити на заходах різного рівня.
Так сталося і цього разу, коли Мелітополь став частиною масштабної культурно-просвітницької події – фестивалю «З країни в Україну», який проходив у малих містечках нашої країни.
Історія фестивалю почалася у 2014 році. За 6 років він об’єднав сотні мешканців 55 міст, які за цей час відвідали фестиваль. Місія фестивалю: сформувати нове розуміння української ідентичності, показати, скільки всього цікавого, нового та стильного є в Україні, як наша країна змінилася за останні роки. Фестиваль ставить за мету популяризувати сучасне українське мистецтво, музику, фото, винаходи і в той же час, не забуваючи про традиційні ремесла, показати весь спектр унікальності України.
Унікальність Мелітополя – інтеркультурність та багатонаціональність. Місто об’єднує понад 100 національностей. І саме ця родзинка була використана як основна ідея фестивалю в Мелітополі. ART FEST UNITED — платформа, яка єднала усі національності міста у велике коло друзів та надала можливість познайомитися з мовою, культурою, історією та традиціями національних громад, які проживають у нашому місті
10 серпня центральна Площа Перемоги нашого міста перетворилася на мега активну локацію: творчість, інтеркультурність, наука, смаколики, волонтери, спорт, чудні поробки, патріотизм і крута українська музика. Городянам були представлені майстер-класи народних ремесел, демо-зона новітніх здобутків України, відкрита бібліотека, дитячі і юнацькі активні ігри, відкрите спілкування влади та громади, вироби національної смакоти , фотовиставка і багато всього цікавого і корисного.
ТДАТУ брав участь у 7 локаціях.
Все починається з освіти і культури.. І, звісно, з бібліотеки…тим більше бібліотеки університету. Університет, де навчаються студенти 25 національностей, є інтеркультурним середовищем. Крім українців і росіян, у нас навчаються болгари, чехи, кримські татари, греки, поляки, німці, вірмени, осетини, гагаузи, азербайджанці і багато інших представників різних національностей. Інтеркультурність ТДАТУ була представлена експозицією та фотогалереєю наукової бібліотеки «Інтеркультурний Мелітополь. Інтеркультурний ТДАТУ», де були презентовані щорічні фестивалі університету «Діалоги культур», які проводяться до Всесвітнього дня культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку. Ми різні, ми рівні, ми поважаємо і любимо усіх людей доброї волі – такий лейтмотив фестивалю.
Цікава та корисна інформація і про інші локації ТДАТУ ім.Д.Моторного. Наші колеги також достойно презентували свої досягнення.
Локацію «Молодь і спорт» представляла старший викладач кафедри фізичного виховання і спорту Верховська М.В. з групою молоді. Спорту в Мелітополі багато. У ТДАТУ розвиваються різні напрямки: спорт вищих досягнень, оздоровчий масовий, рекреаційні напрямки. Все на вищому рівні. І наші фахівці на фестивалі провели майстер – клас з фітнесу та кардіо силові тренування, чим підтвердили найвищий професійному рівень
На локації «Сучасна Україна» науковці ТДАТУ презентували сонячні панелі, системи поливу і поширення на полях добрив. Мелітопольці зацікавлено вивчали систему для точного дозування різних добрив для краплинного поливу і гідропоніки.
Також городянам було представлено унікальний сорт грибів, у свіжому і маринованому вигляді, які виростили агрономи університету. Гриби створені і запатентовані фахівцями ТДАТУ і називаються глива: жаростійкі штами. За словами начальника науково-дослідної частини Юрія Пруса, головна особливість грибів в тому, що вони екологічно чисті і в них на 20% більше сухої речовини, а значить, при смаженні вони не так зменшуються в об’ємі, як звичайна глива. Також на фестивалі демонстрували пшеницю, вирощену за власними технологіями – для її рівномірного зростання в стресових умовах використовується антиоксидантний композиція. Тут же демонстрували екологічні чисті джеми, цукати і приправи.
На локації «Смакота» кафедра харчових технологій і готельно-ресторанної справи навчала гостей фестивалю приготуванню національних страв. Там були смачненькі вергуни, «хмиз» за різними рецептами народів світу, фаворкі польські, Боже милості чеські, німецькі Крабла і полтавські вергуни. Усі бажаючі спробували і оцінилии смаколики.
Майданчик «Влада і громада» супроводжували викладачі кафедри «Публічне управління та адміністрування». Городяни змогли поставити питання владі міста та обговорили з урядовцями функції і можливості взаємодії влади і громади та вплив громади у демократичному суспільстві. Відділ технічного забезпечення демонстрував яскраві ролики наших фестивалів і національних свят, а відділ міжнародних зав’язків - ФОТОСУШКУ.
Фестиваль уже став історією. Це був ще один цікавий досвід. Команда ТДАТУ під керівництвом декана АТЕ Іванової Ірини Євгеніївни була на висоті.

 А тепер рухаємося вперед!
Ольга Білоцька, директорка наукової бібліотеки








Коментарі