14 лютого - День усіх закоханих!


Фестиваль «Діалоги культур» у ТДАТУ

До Всесвітнього дня культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку з 13 по 22 травня в ТДАТУ проходив FEST «Діалоги культур», в рамках якого проходила декада культур «Інтеркультурний Мелітополь. Інтеркультурний університет». У програмі декади були представлені: дні культур різних національностей; тематичні та інформаційні виставки, зокрема, у науковій бібліотеці демонструвалась тематична виставка «Палітра культур України»; знято відеоролик «Я люблю Україну, я люблю університет». На фестивалі демонструвались виставки національних виробів, студентське кафе пригощало усіх національними смаколиками.
 Організатори свята – наукова бібліотека, відділ міжнародних зав’язків,  ЦКіД, відділ технічних засобів забезпечення навчального процесу та інформації та кафедра харчових технологій та готельно-ресторанної справи.
 В заключний день Декади культур наш університет замайорів різними барвами національних костюмів. Студенти ТДАТУ представили свої національні культури та подарували незабутні емоції під час творчих виступів.
 На українські веселощі всіх запросив ансамбль народного танцю «Юність». Наукова бібліотека підготувала яскраву етнічну виставку.
Своєю самобутністю та колоритністю вразили болгари. Наші гості -товариство болгарської культури «Балкани» представили етнічну виставку та подарували всім запальний танок. Зі словами привітання до учасників та гостей фестивалю звернулась заступник голови товариства болгарської культури «Балкани» Анфілова Валентина Олексіївна. У виконанні Володимира Славова, студента 23 СЕЕ групи, прозвучала весела болгарська пісня.
В нашому університеті навчається яскравий представник такої національності, як гагаузи – Володимир Абраменко (23СЕЕ). Гагаузи прекрасні танцюристи й співаки, гарні землероби, винарі, а ще вони й театрали. У виконанні Володимира прозвучав вірш гагаузькою мовою, в якому висловлюється любов до України.
Польську культуру на святі представляла студентка 22МН групи Наталя Мартинова. Поляки – вони пишаються своєю країною, плекають свою мову, культуру і традиції. Люблять натхненно станцювати мазурку або полонез, а знанням народних пісень похвалиться кожен третій. У виконанні Наталі Мартинової та Олександра Руденко на святі прозвучала  жартівлива польська пісня.
В Мелітополі діє громадська організація «Мелітопольське Україно – Польське культурно – освітнє товариство «Полонія», яке для нашого свята представило етнічну виставку.
Татари, кримські татари змогли пронести стародавні традиції і зберегти крізь роки, крізь жахіття депортацій, крізь знущання радянщини. Вони є дуже крутими носіями своєї мови, своєї культури. У нашому університеті навчаються багато активних, талановитих представників цієї національності. Дуже проникливо прозвучав вірш татарською мовою, який продекламувала представниця кримсько-татарського народу, студентка 41 ЕК групи Ельвіна Османова.
Чеську культуру на FEST представили мелітопольське культурно-просвітницьке товариство «Богемія» та студентка 41 ЕК групи Юлія Терещенко. Представник чеського товариства «Богемія» Ростислав Федоров виконав музичну композицію на сопілці «Чеська полька». Цікавою була й етнічна виставка чехів. Перші згадки про чехів як поселенців в Україні з’являються в XIII ст. Своїм військовим умінням і хоробрістю чехи здобули славу добрих воїнів, і не дивно, що багато з них подались на Запоріжжя. Є докази того, що гетьман Війська Запорізького Пилип Орлик веде свій родовід із Чехії.
Свою культуру на святі представили і німці – центральноєвропейський германський народ. Перебування німців на українських теренах сягає раннього середньовіччя, але масові поселення почали з’являтися наприкінці 1780-х років. Етнічний німець, студент 21 КН групи Павло Фляу продекламував вірш німецькою мовою.
Ректор університету Володимир Миколайович Кюрчев виступив з привітальним словом та  нагородив всіх учасників нашого фестивалю Подяками.
Професіоналами своєї справи були ведучі фестивалю, студенти ТДАТУ – Алія Айбетова та Євген Кривцун.
Всі, хто прийшов на свято, мали унікальну можливість скуштувати національні смаколики.
Фінальним акцентом фестивалю стало коло дружби, де всі учасники та гості фестивалю тримаючись за руки, підтанцьовували під веселе попурі мелодій різних народів. А до неба злетіли різнокольорові кульки.
Діалог культур  необхідний не тільки заради розуміння іншого, але і більш глибокого усвідомлення самого себе. Він не може, не повинний мати кінця. Це — постійний процес, що дозволить людству уникнути «самогубства», зберігши життя в його різноманітті. Діалог культур  дозволить кожній людині пишатися тим духовним багатством, що створене протягом багатьох тисячоліть різними народами. А це дозволить не тільки вирішити ряд глобальних проблем, що стоять нині перед людством, але й розкрити творчий потенціал особистості, знайти кожному сенс свого буття.

Ми різні, але ми – разом, бо ми єдині!

                                                                               

Коментарі