14 лютого - День усіх закоханих!


Якби не війна… : фото-проект до Дня миру

 «Якби  не  війна…
Весняна  моя  країна-
Сонячна ясна
Була б вільна і щаслива,
Якби  не  війна…»
       До Дня миру, який щорічно відзначається 21 вересня, наукова бібліотека підготувала стендову акцію-проект «Якби не війна».
         Фото-проект «Якби не війна» – це історії військовослужбовців та волонтерів. Бо що про них знає пересічний українець? Адже ті, хто нас захищають в найгарячіших точках зони АТО – такі ж звичайні мирні громадяни як і ми. У них абсолютно мирні професії і зброю багато з них змушені були взяти лише зараз – щоб захистити свій будинок, свою сім’ю, свою рідну Україну. Адже для того, щоб захищати свою Батьківщину, досить просто бути її патріотом. Саме тому і виник проект «Якби не війна».
         В Україні завжди поважали мир. Не раз підтверджували це, і навіть практикою високих державних ініціатив. Наприклад, відмовою від ядерної зброї, яка з легкістю зрівнювала шанси в разі нападу на країну будь-якого агресора. Люди не хвилювалися, адже територіальну цілісність і суверенітет держави «гарантували» найпотужніші і розвинені країни світу – США, Великобританія, Росія тощо. Україна ніколи не дозволяла собі погрожувати війною своїм сусідам, більш того, підтримувала тісні добросусідські відносини з усіма країнами.
         Згідно з Указом Президента України №100/2002 від 5 лютого 2002 року, в країні було засновано національне державне свято – День миру, яке щорічно відзначається 21 вересня. У цей день так само відзначається Міжнародний день миру, заснований ООН.
У 2014 році держава Україна зазнала військового вторгнення з боку Російської Федерації. Агресор стрімко анексував Кримський півострів і почав бойові дії на східних територіях Луганської і Донецької області. Були вбиті і покалічені тисячі українських громадян. Мільйони людей, з окупованих агресором українських територій, стали біженцями і вимушеними переселенцями.
Включно по 2018 рік, з того моменту, жоден із днів в Україні не був «Днем миру» … але мир обов’язково повернеться. Українське суспільство працює над цим кожен день.



Коментарі