14 лютого - День усіх закоханих!


Свято - FEST «Діалоги культур» в інтеркультурному ТДАТУ
23 травня до Всесвітнього дня культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку, який щорічно відзначається 21 травня, в ТДАТУ відбулося Свято-FEST «Діалоги культур». Організатори свята – наукова бібліотека, міжнародний відділ та ЦКіД.
Мета фестивалю – відродження та збагачення культурної спадщини, активізація руху за збереження народної творчості національних меншин, успадкування народних традицій, забезпечення можливості розвитку культури етнічних груп та покращення досвіду творчої діяльності.

Всесвітній день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку вперше відзначався 21 травня 2003 року. Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй 20 грудня 2002 року в резолюції 57/249 «Культура і розвиток» ухвалила проголосити 21 травня Всесвітнім днем культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку і запропонувала всім державам-членам, міжурядовим органам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй і відповідним неурядовим організаціям, серед іншого, інформувати громадськість про цінність і важливість розмаїття культур і, зокрема, сприяти за допомогою освіти та засобів масової інформації усвідомленню позитивної ролі культурної різноманітності.

Місто Мелітополь стало першим містом, яке представило Україну в Раді Європи за програмою «Інтеркультурні міста». Зокрема в Мелітополі мирно співіснують представники більше 100 національностей. Тільки в ТДАТУ навчаються 106 представників національних меншин.

На фестивалі «Діалоги культур» національні меншини ТДАТУ представили свою культуру та подарували незабутні емоції під час своїх творчих виступів. На українські веселощі всіх запросили Дуков Максим – соліст вокально-хорового колективу «Music Land» та університетські красуні-україночки Слободнюк Ірина та Неживенко Тетяна.
Свою творчість продемонстрували і болгари, до речі, в нашому університеті навчаються понад 40 болгар. Музика для болгарина є невід’ємною частиною сімейних і календарних свят та супроводжує все його життя. В народі кажуть, що болгарин співає навіть тоді, коли плаче. У виконанні Славова Володимира прозвучала запальна болгарська пісня «Дей, коле дей».
До нас на свято завітало товариство болгарської культури «Балкани». Зі словами привітання до учасників та гостей фестивалю звернулась Вельчева Олена Анатоліївна.


Азербайджан – країна, яка свято дотримується своїх багатовікових національних традицій. Азербайджанці дуже гостинний народ, і доказ цьому це дуже смачні страви, якими пригостили всіх присутніх Костандов Тімур та Алієва Айсел. Дуже емоційно прозвучав вірш азербайджанською мовою у виконанні  Алієвої Айсел.


Народність гагаузи – прекрасні танцюристи й співаки, гарні землероби, винарі та скотарі, а ще вони і театрали. В нашому університеті навчається яскравий представник цієї національності – Абраменко Володимир. В його виконанні прозвучав вірш гагаузькою мовою.

Поляки пишаються своєю країною, плекають свою мову, культуру і традиції. Люблять натхненно станцювати мазурку або полонез, а знанням народних пісень похвалиться кожен третій. Так і на нашому святі, у виконанні яскравої представниці польського народу – Мартинової Наталі прозвучала весела польська пісня «Гей, соколе», а також Наталя пригостила всіх польськими налисниками.
          Татари, кримські татари: стародавні традиції вони змогли пронести і зберегти крізь роки, крізь жахіття депортацій, крізь знущання радянщини. Вони є дуже крутими носіями своєї мови, своєї культури. В нашому університеті навчаються багато активних, талановитих представників цієї національності. На фестивалі прозвучав вірш татарською мовою у виконанні Асадяна Дениса.

          Нова Гвінея дуже дивна країна, країна гір і річок, лісів. Цю країну можна назвати пташиним раєм, тому райські птахи – візитна картка Нової Гвінеї. На Землі не знайдеться ще такого ж місця з великою різноманітністю мов і звичаїв, різноманітністю ландшафтів, тваринного та рослинного світу, а основною визначною пам’яткою Нової Гвінеї є підводний світ морів, які оточують цю країну. На нашому святі був присутній представник цієї країни – Сорі Курума, студент-еколог  факультету АТЕ.

           Професіоналами своєї справи на святі були ведучі фестивалю, студенти ТДАТУ – Айбетова Алія та Клик Артем.

Коментарі