14 лютого - День усіх закоханих!


24 травня – День слов’янської писемності і культури

Щорічно 24 травня всі слов’янські країни відзначають День слов’янської писемності і культури та вшановують пам’ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності. В Україні День слов’янської писемності й культури встановлено відповідно до Указу Президента України від 17 вересня 2004 року № 1096/2004.
В науковій бібліотеці представлені постійно діючі тематичні виставки «Є мова – є нація» та «Спадщина тисячоліть». На виставках представлені видання: М. Грушевський «Про українську мову і українську школу, Т. Г. Шевченко «Кобзар», Г. Півторак «Українці звідки ми і наша мова», О. Олійник «Культура мовлення», практикуми та довідники з української мови, інфографіка проекту «Словопис», та книги, які вважаються пам’ятниками стародавньої української літератури: «Повість минулих літ», «Слово о полку Игореве», «История в жизнеописаниях» та інші. Виставки демонструється на першому поверсі наукової бібліотеки.
Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу. Це одне з найістотніших знарядь культури, яке у просторі і часі розширює функціонування мови.
Молода європейська держава Україна із здобуттям своєї незалежності також вшановує слов’янських учителів, чий науковий подвиг свого часу сприяв майбутньому становленню й української писемності.
«В вас мудрість вічна і любов жива…
А хтось же вас народжував, слова,
Хтось ті суцвіття звуків винаходив,
Що стали потім мовами народів.»
Станіслав Тельнюк



Коментарі