14 лютого - День усіх закоханих!

ШЛЯХАМИ УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ 

(1917-1921 рр.)

        До 100-ліття від початку Української революції 1917–1921 років наукова бібліотека підготувала стендову акцію «Шляхами Української революції». На стенді представлено історичний матеріал за розділами: «Доба Центральної Ради», «Доба Гетьманщини», «Доба Директорії», «Доба Отаманщини», «Постаті революції», «Мелітопольщина в бурях революцій», «Українська революція 1917–1921 років в виданнях».
       З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності, Президентом України 22 січня 2016 року підписано Указ № 17 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років», яким 2017-й проголошено Роком Української революції.
      У березні 2017 року виповнилось 100 років від початку Української революції 1917–1921 років – одного із найважливіших і найскладніших періодів в історії Українського народу ХХ століття. Ця доба була вершиною національно-визвольної боротьби, відродження української нації.



      Цікаво, що термін «Українська революція» був уведений в обіг самими учасниками подій. Це визначення є в працях Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Симона Петлюри, Дмитра Дорошенка та інших діячів доби.
Революція була явищем загальноукраїнським. У всіх регіонах країни розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася культура.
     Сформована тоді ідея державної незалежності стала визначальною для українського визвольного руху. Розбудовою Української Народної Республіки, Української Держави, Західно -Української Народної Республіки українці довели здатність і спроможність національного державотворення. Сьогоднішня Україна є спадкоємицею державницьких традицій, закладених революцією 1917–1921 років.
     Досвід самостійної соборної України відіграв вирішальну роль у подальшій визвольній боротьбі Українського народу. Розуміння здобутків революції та усвідомлення причин її поразки має стати важливим уроком для сучасної розбудови незалежної України.



Коментарі