14 лютого - День усіх закоханих!

ГОЛОД – ОЧИМА БОЛЮ, УСТАМИ ГНІВУ

До Дня пам’яті жертв голодомору 1932-1933рр., який відзначається щорічно в четверту суботу листопада, наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «Голод – очима болю, устами гніву». На виставці представлені документальні, періодичні та художні видання про геноцид, який проводила тодішня тоталітарна влада щодо українських селян.

1932-1933рр – найчорніший час в історії України. В світі не зафіксовано голоду, подібного тому, що випав тоді на долю однієї з найродючіших і найблагородніших країн. Страшна моровиця лише за один рік забрала життя мільйонів людей, фактично зруйнувала сільське господарство на українських землях, а головне − позбавила українців впевненості у майбутньому й нав’язала їм почуття страху перед «одвічними муками».

Всі ми українці, маємо усвідомити, як важливо знати історію та вміти засвоювати її часом трагічні уроки. Треба говорити про минуле задля майбутнього: безпам’ятність народжує бездуховність, а вона, як ракова пухлина, роз’їдає тіло і душу нації – перекреслює історію, паплюжить традиції, руйнує самобутність народу. Ми, як історична нація, повинні зберегти пам’ять про українських хліборобів безвинно убієнних рукотворним голодом.

Нехай у житті жодного українця ніколи не повторяться ці жахіття, і наші діти та онуки не знатимуть якою страшною бідою є голод.

Вічна пам’ять безвинним жертвам!

Коментарі