14 лютого - День усіх закоханих!

 У жорнах репресій та геноциду

До Дня пам’яті жертв політичних репресій та геноциду кримськотатарського народу, що відзначається 15 та 18 травня, наукова бібліотека підготувала тематичну виставку «У жорнах репресій та геноциду», яка демонструється на абонементі.

На виставці представлено історичні та художні матеріали, які висвітлюють практику застосування методів політичного терору  1937-1938 років.
Мільйони безвинних людей – інтелігенцію та трудову еліту нашого  народу – було знищено чи приречено на муки та голодну смерть у таборах, заслано в далекі безлюдні землі. Всупереч нелюдським знущанням та величезним втратам, український народ зміг вистояти та здобути омріяну поколіннями незалежність.

Від репресій постраждало дуже багато визначних особистостей – це і перший президент України, видатний український вчений Михайло Грушевський, письменник Василь Стус, режисер, драматург Лесь Курбас, режисер Олександр Довженко та багато інших.

Тоталітарний відгомін минулого знову нагадує про себе кривавими подіями на сході України. На загарбаних українських територіях запанували репресії проти українців, кримських татар, усіх, хто вважає Україну своєю Вітчизною. Багато людей пропали без вісти, піддаються фізичним і моральним тортурам захоплені бойовиками українські військовослужбовці, добровольці, волонтери. Вязнями російського режиму стали Надія Савченко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Генадій Афанасьєв, Ахтем Чийгоз та інші патріоти.

Пам’ятаймо жорстокий період політичного терору. Правдива національна історія та усвідомлення її гірких уроків мають стати для нас запорукою непорушності ідеалів та цінностей, як честь та гідність людини, її невід’ємні конституційні права та свободи.
Тож будьмо гідними цього високого покликання, щоб залишити у спадок нашим дітям, онукам та правнукам могутню та вільну цивілізовану державу, ім’я якій – Україна!

Коментарі